lørdag 5. mai 2012

Deilig seig kransekake


Nå skal jeg avsløre en gammel familieoppskrift:) Siden jeg ikke lenger selger kransekaker, så kan jeg heller inspirere dere til å lage den selv, for enklere oppskrift finner du ingen plass....

for 18 ringer pluss noen småringer ekstra trenger du
750g mandler
750g melis
2ss hvetemel (kan utelukkes ved intoleranse, men bidrar til å gjøre de eksta seige)
5-6 eggehviter

Du skal bruke hele mandelen med skall!!!- kjør mandlene gjennom en mandelkvern. Enten du har på kjøkkenmaskinen din, eller om du bruker en håndkvern. De skal finmales, og ikke grovhakkes!!! Veldig stor forskjell..

Bland med melisen og hvetemelet,

ha i eggehvitene-begynn med 5, og bland sammen i kjøkkenmaskin om du har. Jeg bruker K-spaden på kenwooden min. Deigen skal være litt bløtere enn marsipankonsistens!!

hell ut på et bord og kna den sammen til en pølse (den skal være såpass myk at pølsen ikke kan løftes opp uten å bøye seg..)

Pakk inn i plast og legg den i kjøleskapet over natten (kan ligge flere dager også)

trill ut pølser, eller press ut gjennom kjøttkvern på kjøkkenmaskin. (jeg bruker stjernehullet på utpresseren)

stek på 200° midt i ovnen i 8-10 min... til de får en lett gylden farge.
Avkjøl og legg i fryseboksen i minst en natt.

Du kan montere den mens den er frossen.

(tips for å sette den sammen beint, er å gjøre dette på et pizzafat som du snur 1/4 runde for hver ring)

Er du glad i kransekake????



9 kommentarer:

Lappeline ♥ sa...

Mmmmm denne ser god ut....
Takk for at du deler .

Og du endelig går det ann å kommentere hos deg igjen...har ikke fått det til på en stund...

Fin kveld og morgendag til deg :)

Anna Therese sa...

Kransekake er så godt :) Elsker når den er seig og god..nam nå fikk eg veldig lyst på kransekake :)

Anette sa...

Mmmm... Synet av en kransekake laget av deg bringer fram masse gode minner!!! <3

A.P sa...

Dette så godt ut, men hvorfor må man legge den i fryseboksen når den er ferdig?

Evy-Irene Søfteland sa...

Den fryses for da får den fuktighet som gjør den seig.

Coccinelle85 sa...

Det er mange som sier at man skal ikke bruke kjøkkenmaskin for å male mandlene, men du gjør det... Jeg blir fortvilet. Kjøkkenmaskin eller ikke kjøkkenmaskin?

Grethe sa...

Jeg har prøvd å male mandlene på kvernen til kenwoodwn men det blir slått så mye fett ut av mandlene at kransekaken blir hard og tørr . Har hatt en gammel håndkvern men den er gått i i stykker , kransekakene blei alltid fine og seige . Får ikke tak i maken kvern derfor har jeg prøvd meg fram men får ikke den gode seige kake . Har hørt at det går å bruke 2spseskjeer sirup men kanskje da ikke så mye melis. Har du noen råd

"Sunshine" sa...

Har laget kransekake i flere år og den blir fin. Men den siste kaken leg laget ble porøs inni. Fløt litt over formene of kunne ikke tas ut.
Stekte dem til de hevet seg en del og tror det er problemet.
Hva sier du_

"Sunshine" sa...

Har alltid hatt hell med kransekake, men det lykkes ikke i min nye konveksjons ovn. Den blir porøs. Stekes på samme måte som før, tenker det har noe med ovnen min å gjøre. Takker for svar.