tirsdag 25. mars 2014

Makrontrøbbel


Forrige uke bestemte jeg meg for det var på tide å gripe fatt i mysteriet MAKRONER!!!
Disse små rude søte herlighetene som ser fantastisk ut på et kakebord, men som har rykte på seg for å være litt vrien å få til!

Jeg gjorde litt research både på norske sider og på pinterest.
Jeg kom frem til at jeg skulle prøve pascal sin oppskrift, han er tross alt franskmann og kan makroner :)
I tillegg til selve oppskriften, som i og for seg var helt grei, hang jeg meg opp i 2 ting.

1. for å sjekke om de er ferdig stekt skal man kunne løfte makronene opp fra bakebrettet uten at de sitter fast.
2. At fargen lysner under steking så ikke være redd for å bruke farge....

Resultat røre nr 1!enkel å jobbe med, fløt perfekt utover og hevde seg slik de skulle med pene føtter. Men ble noen overstekte brunrosa harde makroner. stekt  10min lengre enn oppskriften tilsa for å klare å løfte de, men enda satt de fast..I tillegg ble de hul inni!


Ny røre, en annen oppskrift denne gangen fra Villa perlesukker. Røren ble alt for tørr og ville ikke flyte fint utover uansett hvor mye jeg rørte i den og slo ut oljen i mandlene...
Resultat røre nr 2 : ikke pene av utseende,fløt ikke ut og fikk topper. Harde og tørre og ganske brune... klarte fremdeles ikke å løfte de...Helt hule under

Røre 3. Tilbake til Pascal sin,,, like fin å jobbe med, fløt fint utover, prøvde å steke på litt høyere temp, men de ble fremdeles ganske misfarget i forhold til fargen jeg ville ha selv om jeg nå tok de utav litt tidligere og de kunne heller ikke løftes....

Nå var jeg ganske desperat, og lei av å bake.. 3 forsøk på to dager er mer enn jeg har tålmodighet til.
Jeg sendte inn en post på facebookgruppen kaker nær deg og fikk mase god hjelp!
Det viste seg at jeg har hengt meg opp i en feil!!! Man skal IKKE løfte makronene når de er varme!!! Tvert i mot, så skal man la de stå i en time etter de er ferdig stekt før man rører dem!!

Ny røre, Pascal sin igjen, masse farge oppi og inn i ovnen. Stekte på litt svakere varme enn han sier i sin oppskrift og tok de ut med en gang jeg kunne trykke på de og de stod fast på de "sprøe" føttene sine.
Satt de til avkjøling og stirret på de i en time før jeg turte å løfte en opp, og VOILA!!!! en spiselig ROSA makron.... for myte nr 2 er heller ikke helt korrekt, de lysner ikke SÅ mye, så skal du ha helt lys pastellfarge må du ikke ha mye farge oppi....

Jeg sier meg fornøyd med resultatet og dropper så mye farge neste gang, da blir de nok helt perfekte!!!!

Konklusjon! Ikke gi opp :)



mandag 10. mars 2014

Chocolate chip cookie dough cheese cake eller stekt ostekake med kjeksdeigbiter og sjokoladeknapper


Denne oppskriften fant jeg på nett og bare måtte prøve!
I helgen ble minstejenten min 14, og da fikk jeg endelig en anledning til å prøve den.

Det er 4 elementer i den, kjeksdeigen med sjokoladebiter, bunnen  selve ostekaken, og garnityr
Vi begynner med kjeksdeigen:

Sett ovnen på 162 grader

Kjeksdeig:
  • 113 gram romtemperert smør
  • 1,25 dl sukker
  • 1,25 dl brunt sukker (trykk det sammen når du måler)
  • 2 ss melk
  • 2 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker om du ikke har)
  • 2,5 dl hvetemel
  • 1/4 ts salt
  • 2,5  mini sjokoladebiter. (du finner i bakehyllene mini melkesjokoladebiter, jeg brukte disse)
  • 2,5 dl minisjokoladebiter til røren i tillegg + litt til servering så du trenger 2 poser!!

Rør sammen smør, sukker og brunt sukker.Ha i melken og vaniljeekstrakten.Rør i mel, salt og sjokoladebiter.Røren er litt klissete, men lag små kuler på størrelse med en liten cherrytomat og legg på et stekebrett kledd med bakepapir. Sett de ferdige kulene i frysen mens du lager resten av ostekaken.
bildet er lånt fra www.the-girl-who-ate-everything.com



Bunnen 6,25 dl digestive kjeks (ca 3/4 pakke)6 ss smeltet smør(jeg hadde også 1/2 ts kanel i)

Finknus kjeksene i små smuler (putt de i en pose og kjevle over de er en enkel måte)og bland de med det smelta smøret litt og litt til du klarer å forme den uten at den bare smuldrer opp.Trykk den ned i en 25/26 cm stor springform (som du kan åpne) bunnen skal være veldig tynn, og fortsett opp halve høyden av kakeformen. La den stå mens du lager ostekremen.
bildet er lånt fra www.the-girl-who-ate-everything.com/


Ostekrem

900gr Philadelphia ost (romtemperert)
2,5 dl sukker
4 store egg
1ts hvetemel
1ts vaniljesukker
2,5 dl rømme (jeg brukte sæterrømme)

På høy hastighet, mikser du sammen ost, sukker, egg og mel til en jevn blanding (få med alt i bunnen)

Ha i vaniljesukker og rømme og bland i akkurat lenge nok til at det er blandet sammen. Ikke overmix, for mye luft i røren kan føre til at kaken sprekker under steking!

Ha halve røren oppi kakeformen med bunnen, og bland inn de frosne kjekskulene og 2,5 dl sjokoladebiter i resten av røren.

Bildet er lånt fra www.the-girl-who-ate-everything.com/

Hell denne i formen og prøv å fordele kjekskulene rundt mens du heller slik at alle får en deilig liten bit med kjeksdeig (det er ganske mange kuler så det skal går fint)
Bildet er lånt fra www.the-girl-who-ate-everything.com/


Stek ostekaken på 162 grader, nederste del i ovnen i 1 time. Den skal disse litt i midten når den er ferdig.

Åpne stekeovnsdøren 10-15 cm på gløtt og la den stå en ekstra halvtime etter steking.

Sett på kjøkkenbenken og la den bli helt kald. ( må du sette den i kjøleskap før den er helt kald bør du ikke dekke den til for da vil kondensen gjøre den myk og "soggy"

La den helst stå til avkjøling over natten.

Garnityr.

1 pk kremfløte
1dl melis
mini melkesjokoladebiter

Pisk kremfløte og melis akkurat passe til at den den holder fasongen.
Server en god klatt med krem på hvert stykke og sprinkle med sjokoladebiter.
Kremen er med på å knekke den tunge ostesmaken .

Lykke til!!!