Men etter å ha bodd i et hus med en frukthage i 3 år nå, var det på tide å bruke alle disse godene rundt oss til noe fornuftig, og jeg har begynt min safte og sylte-erfaring med ripsgélé siden denne skal lages med rips som er så vidt modnet for å kunne bli stiv. Dette har med innholdet av pektin i ripsen, og det blir veldig redusert i overmodne bær - som igjen gjør at geléen ikke stivner.
Jeg plukket 2 liter rips, noe som tilsvarte 1250g
Dette hadde jeg i en panne, sammen med 3 dl vann
jeg trengte også 6 dl sukker..
La dette småkoke til ripsen "faller sammen" men max 30 minutter....jeg kokte mine i nesten 30 min.
Sil først av i en sil og press mest mulig saft ut av bærene.
La deretter saften renne gjennom et kjøkkenhåndkle. Målet er å oppnå en helt ren og klar saft.
Vri håndkledet for siste rest og mål opp hvor mye saft du har. av mine 1250g bær og 3dl vann, fikk jeg 6 dl ripssaft. Du trenger nå 1kg sukker pr liter ripssaft.
Med mine 6 dl, trenger jeg 600g sukker som jeg tilsetter litt og litt mens saften småkoker.Rør til all sukkeret har løst seg opp, og la deretter småkoke i ca 15 min.
Du kan prøve med gélé-testen for å være sikker.
Hell litt gele på et fat og la det bli kaldt i kjøleskapet. Kan du dra en kniv gjennom det uten at det flyter sammen igjen, er den ferdig og du kan helle på rene glass og sette lokk på:)
Jeg fikk nesten 2 glass (men disse er store da). La stå kjølig og mørkt.
Se så fin farge!! Det smakte himmelsk,og når første gangen gikk så bra, så frister det å prøve flere ting fra bestemorshyllen!!
Ripsgéléen kan brukes til mye forskjellig. Matheo elsker å ha det som pålegg på skiven. Jeg har tenkt å prøve det som kakefyll og på muffinser.... Du kan også bruke det til kjøttretter i stedet for tyttebærsyltetøy.
Har du frukt-trær eller bærbusker i hagen din?? Hva bruker du disse til?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar